Vuurpreek

Ik ben zo’n lucky bird de laatste tijd! De afgelopen maand heb ik welgeteld 3 (!) winacties gewonnen. Bizar toch?! Één van de prijzen die ik won was ‘De vuurpreek’. Zo’n boek dat eigenlijk nog niet eerder mijn interesse had weten te trekken. Maar toen viel het op de mat en las ik de achterkant. Whut? Dat concept is geweldig! Ik begon er dan ook ontzettend snel in.

Één alfa, één omega
In de wereld van ‘Vuurpreek’ wordt iedereen geboren als tweeling. Elke tweeling bestaat uit één alfa en één omega, die laatste meestal met een duidelijk gebrek. Het omega-kindje mis bijvoorbeeld een arm, of is op een andere manier niet helemaal volmaakt. Hoe gruwelijk het ook klinkt, zodra duidelijk is welk kind de omega-tweeling is wordt deze verbannen naar speciaal gebied voor deze minderwaardige helften. Terwijl de alfa’s alle kansen en liefde van de ouders krijgen, groeien de omega’s op met honger, worden ze gediscrimineerd en zijn er voor hen zeker niet dezelfde kansen als voor hun helemaal complete tweelinghelft. Niet alleen worden de kinderen samen geboren, ze gaan ook tegelijkertijd dood. Als de ene sterft, sterft de ander ook. Onze tweeling Zach en Cass, hebben allebei een perfect uiterlijk. Dus lange tijd is alles behalve duidelijke wie de inferieure tweelinghelft is. Het tweetal groeit lange tijd samen op, wat uniek is in deze wereld. Het gevolg daarvan is ook dat ze allebei met een scheef oog worden aangekeken. Ze worden allebei gediscrimineerd. Ze mogen allebei niet naar school. Harde wereld daar.

DSC_5235

Sprongetjes in de tijd

‘Vuurpreek’ begint in een bepaald tijdbestek, maar springt regelmatig terug en vooruit in de tijd. Dat is even wennen. In eerste instantie voelde ik weinig binding met ‘het heden’ en veel meer met het verleden. In het verleden zijn Cass en Zach nog jong en hebben ze struggles met het feit dat ze nog niet gescheiden zijn. In de toekomst hebben ze allebei een ander doel voor ogen in het leven. Terwijl Cass geniet van haar leven in rust, is Zach een belangrijk politiek hervormer geworden. Omdat hij zo belangrijk is is Cass een gevaarlijk doelwit. Als je één van de tweeling te pakken krijgt, heb je immers ook toegang tot de andere van de twee. Klinkt allemaal super spannend en interessant toch? Gek is dan, dat Francesca Haig het middenstuk zo weet te schrijven dat ik gewoonweg heel taai vind. Het concept is super boeiend, maar er komt een punt dat Cass vooral op reis is samen met bondgenoot Kip. Ze zijn zowel op de vlucht als ergens naar op zoek, maar het tempo is ontzettend traag. Ik ben ontzettend geïnteresseerd in de het concept van het verhaal, dat ergens ook wel doet denken aan de vervolgingen in de Tweede Wereldoorlog. Maar mag het alsjeblieft met iets meer vaart? Zo nu en dan doet het langzame tempo het verhaal juist wel goed, zo wordt akelig duidelijk hoe er wordt omgegaan met de omega’s in deze wereld. Het eind vond ik bijzonder verrassend, dat had ik niet zien aankomen en geeft absoluut een mooi aanloopje voor het tweede deel. Hopelijk zit daar meer tempo in.

‘Vuurpreek’ is een lastig boek om te beoordelen. Het concept is prachtig, maar het tempo traag. De boodschap kom over en het boek voelt soms ronduit akelig, wat ik een goed ding vind. Maar door het hele middenstuk heb ik me heen  moeten worstelen, omdat er gewoon té weinig gebeurt. Ik ben nog nieuwsgierig genoeg voor het tweede deel, maar ik hoop dat er daarin meer mag gebeuren!

Vind jij dit concept ook zo fascinerend? 


Vuurpreek – Francesca Haig – A.W. Bruna – 19,95 – 384 pagina’s – eigen exemplaar

*In deze post is een affiliatelink verwerkt. Meer weten? 

Comments
 • Sophie

  Het concept klinkt inderdaad echt fascinerend! Na het lezen van het bovenste helft van de review, was ik super enthousiast, maar in de tweede helft wordt dat weer wat afgezwakt. Het lijkt me erg jammer als het tempo van het boek niet overeenkomt met het tempo van het verhaal. Het concept blijft leuk klinken, zeker omdat er nog een onverwachte wending in zit. Ik denk dat ik dit boek toch op mijn lijst voor 2016 ga zetten!

  • Ellis
   Sophie

   Het tempo vond ik het grootste minpunt!

 • Lisa

  Het concept is inderdaad tof, maar de uitwerking is zó belachelijk traag. Ik vond ‘m daardoor ook heel moeilijk om te beoordelen. Ja, het verhaal zit wel goed in elkaar (al had ik graag wat meer worldbuilding gezien), maar je moet je er wel doorheen zwoegen. Het was op momenten gewoon écht heel saai.

  • Ellis
   Lisa

   Mee eens!

 • hetboekenik

  Dit lijkt mij vanaf het begin een intrigerend verhaal. Ik ben er erg benieuwd naar

 • zwartraafje

  Oei, wat jammer. Het concept klonk interessant toen ik je recensie las – wel spijtig dat de uitwerking dan wat minder bleek te zijn.

 • Thyrze

  Dit boek staat al een hele tijd op mijn plank, sinds ik het kreeg van Emmy. Omdat ik van veel mensen hoor dat het zo’n traag boek is, durf ik er niet zo goed in te beginnen. Maar ondanks dat het traag is, vind ik jouw recensie toch best positief klinken! Misschien dat ik het dan toch eens een kansje geef 🙂

 • Jessica

  Ik herken mij echt heel goed in je recensie, ik had eenzelfde gevoel 🙂

 • Justine

  Het verhaal klinkt heel tof en interessant helaas is het wel jammer dat het tempo soms zo traag is.

 • Eveline

  Het idee klinkt echt geweldig en heel spannend. Jammer dat het niet op gang komt. Ik denk niet dat ik het boek ga lezen.