Vals, de musical

Vroeger vond ik het bezoeken van het theater altijd een enorme ervaring. We gingen er heen als gezin om jeugdmusicals te bekijken, of dansvoorstellingen waar mijn zusje dan in mee danste. Inmiddels is het theater verhuisd, verbouwd en ben ik er al jaren niet geweest, maar de herinnering blijft hetzelfde. Een bijzonder avondje uit, waarvan je nooit echt weet wat je kan verwachten. Dit keer was dat niet veel anders, we bezocht de thrillermusical Vals, maar geen van allen hadden we een idee van wat ons te wachten stond. Ik had het boek niet gelezen, mijn moeder en zusje hadden geen idee wat ze moesten verwachten bij een thrillermusical voor tieners, en het vriendje van mijn zus was zelfs nog nooit in het theater geweest. Dit zijn de ervaringen van een blanco publiek.

Een groepje vriendinnen logeert in een afgelegen vakantiehuisje in de Ardennen. Door het slechte weer sneeuwen ze in. Er is geen elektriciteit, het mobiele netwerk is uitgevallen en het dichtstbijzijnde huis is een paar kilometer verderop. Ze doen er eerst een beetje lacherig over, maar dan verdwijnt een van de vriendinnen opeens na een ruzie. De overgebleven meiden zijn bezorgd, maar denken dat hun vriendin naar huis is gegaan. Als er daarna nog iemand verdwijnt en ze bloedsporen vinden in de sneeuw, maakt de bezorgdheid plaats voor angst. Door het slechte weer kunnen ze geen kant op en de sfeer wordt steeds grimmiger en angstaanjagender. Wie heeft het op de meiden gemunt? Weten ze eigenlijk wel alles van elkaar?

Beleef de spannende thrillermusical Vals nu live in het theater! Naar de bestseller van Mel Wallis de Vries, de succesvolste young adult-schrijver van Nederland. Gemaakt door het team van BOY 7 Live on stage. Voor iedereen vanaf 12 jaar.

Wat we opmerkte voorafgaand:

 1. De gemiddelde leeftijd van het publiek is circa 30. Veel tienermeisjes met hun moeders, hier een daar een verdwaalde vader en wat oma’s.
 2. Schuin voor ons zitten twee omaatjes. Zonder kinderen. Of kleinkinderen. Bep en Katrien zochten vast een gezellig uitje, met een spannende twist. Zus en ik bestempelde dit als levensdoel: oud worden en nieuwe dingen proberen.
 3. Meisje nummer 4 staat niet op de poster. Waarom staat meisje 4 niet op de poster?
 4. Meisje 1 zit ook in Spangas, ze speelt vast de bitch in het verhaal. Ze heeft een pittig gezicht.
wp-1479844236185.jpg

#Selfievooroma

Wat we mee maakte tijdens de voorstelling:

  1. Oh, wauw. Is dit 12+? Wat veel seks, drank en sigaretten voor jonge meisjes.
  2. De jonge meisjes naast ons waren overigens totaal niet onder de indruk van alles hierboven genoemd. “Maahmm, op school roken ze ook gewoon hoor!” . (<– Guilty of luistervinken).
  3. Zo, die meisjes kunnen zingen. Mooi!
  4. Ehh, iew. Staat daar nou iemand?
  5. Dat was geen grap, maar heel de zaal lacht. Een thrillermusical kan ook best grappig zijn.
  6. Oh jee, dat was de spotlight op het verkeerde meisje.
  7. De oude dametjes hebben al snel door wie de dader is. ” ….” ┬ároept een van de twee enthousiast uit, net voor de ontknoping.

Wat we concludeerden achteraf

 1. Dat viel niet tegen!
 2. Echt spannend was het niet.
 3. Die persoon in het donker was wel een tikkie eng.
 4. Maar wat konden die meisjes zingen. Keimooi!
 5. Ze scheppen een aardig realistische tienerbelevingswereld. En dat is dan ook best weer interessant voor oudere bezoekers.
 6. VEEL seks, drank en sigaretten. Was het echt zo erg toen we zo jong waren?
 7. Het was anders, met ongemakkelijke momenten. Maar het was ook kei-geslaagd!

Ben jij van plan om naar de thrillermusical te gaan?

Comments