Shopaholic grijpt in (Shopaholic #8)

16 jaar geleden schreef Sophie Kinsella het eerste deel uit haar beroemde Shopaholic-reeks. Het zou niet lang meer duren voor een zekere tienervariant van mijzelf helemaal verslingerd raakt aan de avonturen van Rebecca Bloomwood. De heldin van deze serie, ook wel Becky genoemd, heeft een enorm gat in haar hand. Geeft geld uit aan de meest onzinnige dingen, heeft een enorme fantasie en schroomt het niet om de meest bizarre leugens te vertellen over haar geld tekort en belachelijke aankopen. Ik smulde van deze humoristische en een tikje vreemde verhalen. Vorig verscheen het zevende deel, en toen merkte ik aan mezelf dat ik het tijd vond dat Rebecca wat opgroeide. Want ik ben wel ouder en wijzer geworden, maar Miss Becky was nog steeds even impulsief als altijd. Toch begon ik meteen in dit achtste deel toen het op de mat viel. Benieuwd wat ik er van vond?

Becky heeft een missie
In dit achtste deel in de shopaholic-reeks gaat Becky op een reddingsmissie in Las Vegas. DSC_6037Het zevende deel, Shopaholic naar de sterren, eindigde met een spannende ontdekking waardoor Becky nu met een heel gezelschap in een camper stapt en naar Las Vegas afreist. Op zoek naar haar vader. Op zoek naar het geheim van haar naam. En op zoek naar Tarkie, die in een schijnbaar bizar avontuur beland is. Samen met dochter Minnie, Suze, Alicia Billington, Luke, haar moeder én buurvrouw Janice vertrekt Becky op een wonderlijk avontuur. Een avontuur vol absurde avonturen, typische shopaholic humor, maar ook met een verrassende toon. Want geloof het of niet: Becky koopt in dit boek geen nieuwe tafels, unieke sjaals of designerschoenen. Becky heeft geen bizarre leugentjes nodig, en Luke is niet alleen maar met zijn werk bezig. Alsof onze shopkoningin zich heeft ontwikkelt, alsof ze ouder en wijzer is geworden. Maar ondertussen nog steeds helemaal zichzelf is, met dezelfde humor en zorgzaamheid. Hier word ik heel blij van!

Het is geen shopaholic zonder bizarre avonturen
De bezigheden van Becky zijn in Shopaholic grijpt in (eindelijk, mag ik wel zeggen) een stuk volwassener geworden, maar verder is dit boek een typische shopaholic. Becky schrijft brieven met de gepensioneerde bankier Derek Smeath, die uiteraard weer bijzonder opmerkelijk zijn. Becky kibbelt en ruziet met Alicia Billington, die dat uiteraard meer dan ooit verdient. En Becky laat zien dat ze een gouden hart heeft, want dat vind ik ook typerend shopaholic kenmerk. Minnie haalt weer wat grappige capriolen uit, Mama Jane gedraagt ze weer bijzonder, Luke toont zich de perfecte echtgenoot en zelfs Elinor laat zich van een bijzondere kant zien. Maar wat mij betreft steelt Becky de show. Het blijft een gekke tante, maar met haar wonderlijke brein bedenkt ze wel keer op keer ongeloofwaardige plannetjes die tóch telkens blijken te werken. Kan je wel genieten van een shopaholic? Of heb je, zoals ik dat had, behoefde aan een toegankelijk boek om even puur te ontspannen? Waag je dan zeker aan Shopaholic grijpt in. Een middagje lachen gegarandeerd!

Shopaholic grijpt in is weer een klassieke Shopaholic: bizarre avonturen, warme familiebanden en vriendschap en hardop lachen tijdens het lezen. Becky doet in dit achtste deel eindelijk dat waar ik zo naar heb verlangd: ze gedraagt zich volwassener en minder impulsief. En dat maakt dit deel een echt verrassing. Veel beter dan deel zeven! 


Shopaholic grijpt in – Sophie Kinsella – The House of Books – 19,99 – 320 pagina’s – recensie-exemplaar

 

Comments