Serafina en de Zwarte Mantel – Robert Beatty | Leeservaring

Gister kon je al zien hoe ik een halve Celebrate Books box bestelde voor een klein en fijn prijsje. In deze box zat het boek Serafina en de Zwarte Mantel. Dit keer geen Young Adult, maar een boek bedoelt voor 10+ers. Een welkome afwisseling, en stiekem lees ik ontzettend graag boeken voor deze leeftijdscategorie. 

Een bijzonder meisje

Twaalf jaar is ze, en ze woont in het soutterain van een enorm landgoed. Haar belangrijke taak in dit alles? Het vangen van ratten, zij is namelijk de enige echte Eerste Ratten Vanger. Een taak waar Serafina bijzonder goed in is, dankzij een set unieke vaardigheden. Serafina is namelijk ontzettend snel, ze kan zien in het donker en haar zintuigen zijn heel goed ontwikkelt. Ze heeft gouden ogen, acht tenen en bizarre reflexen. Op zo’n nachtelijke stroperstocht naar ratten ziet Serafina iets wat ze misschien beter niet had kunnen zien. Er verdwijnen namelijk kinderen van het landgoed. Zomaar, zonder aanwijzing. En Serafina is daar getuige van. Sterker nog: ze ontsnapt tenauwernood aan zo’n ontvoering.

Een bijzondere vriendschap

Serafina is als bewoonster van het souterrain een eenzaam meisje. Ze komt alleen ‘s nachts buiten en praat met niemand behalve haar vader. Als ze Braeden ontmoet, de jongeheer van het landgoed, vindt ze in hem een ander eenzaam kind. Er ontvouwt een vriendschap tussen hen, die een belangrijke rol in dit verhaal speelt. Serafina ontdekt hoe het is om écht iemand de gaan, en dat doet ze op een heerlijk bizarre manier, die past bij een meisje dat altijd in een kelder heeft gewoond.

Toch wat voorspelbaar

Ik behoor natuurlijk niet tot de doelgroep van dit boek, maar desondanks heb ik ontzettend genoten van het fantasierijke verhaal. Serafina is een interessant karakter en de setting is zowel magisch als heel realistisch. Hier en daar merkte ik dat de hints er voor mij iets té dik bovenop lagen. Aan het begin van het boek was mij al duidelijk wie die geheimzinnige slechterik was. Gelukkig biedt dit verhaal meer dan alleen de zoektocht naar de kinderontvoerder. Robert Beatty heeft een heleboel fantasierijke elementen in Serafina en de Zwarte Mantel gestopt, die dit verhaal heel interessant maken. Toch had aan sommige onderdelen wat meer aandacht besteed mogen worden. Want hoe zit het nu precies met die magische dieren in het bos? En die mantel, hoe werkt dat precies? Onbeantwoorde vragen, die misschien aanbod komen in de andere boeken in deze trilogie.

Serafina en de Zwarte Mantel is een super vermakelijke middle grade. Er is hier en daar best wat op aan te merken, maar het magische verhaal en de fantasierijke setting maken dat weer helemaal goed. Een heel fijn verhaal voor deze doelgroep (En voor twintigers zoals ik, die dol zijn op van die vroege-tienerverhalen natuurlijk!)

p.s. Over twee maanden verschijnt Serafina en de Kronkelstaf. Zin in!


Serafina en de Zwarte Mantel – Robert Beatty – Uitgeverij Lannoo – 14,99 – Boek uit de Celebrate Books Junior box

Comments
  • Lieke

    Ik ben dol op middle grade boeken 😀 Ook deze staat hoog op mijn lijstje om binnenkort eens aan te schaffen ;3

  • Annemieke

    Ik zie dit boek al jaren voorbij komen en ik ben zo nieuwsgierig. Ik had het al eens bijna gekocht toen hij bij ABC afgeprijsd was maar toch niet gedaan. Zo’n spijt van, haha.