Omdat ik je mis

Als blogger krijg je niet zo vaak échte aanbevelingen. De uitgever is natuurlijk enthousiast over elk boek, vrienden zien jou vaker als expert dus verwachten tips van jou in plaats van andersom. En andere bloggers lezen veel hetzelfde als ik. Toen ik de aanbevelingsbrief van Hedda Sanders, uitgever bij LS Amsterdam, las, was ik eigenlijk al een tikje verkocht. Ze omschrijft het boek als “de ideale combinatie van drama en lichtheid, romantiek, hoop, ernst en humor”. Dat klinkt veelbelovend.

Soms zijn het de mensen die je mist die er het meeste toe doen. Omdat ik je mis van Kate Eberlen is een meeslepende en hartverwarmende roman voor liefhebbers van David Nicholls en Griet Op de Beeck. Italië 1997. Tess is in Florence, als afsluiting van een idyllische vakantie voor ze naar de universiteit gaat. Haar leven staat op het punt voor altijd te veranderen – maar niet op de manier die ze verwacht. Gus en zijn ouders zijn ook op vakantie in Florence. Hun leven heeft onlangs een dramatische wending genomen. Gus probeert een goede zoon te zijn voor zijn ouders, maar hij wil niets liever dan ontsnappen en ontdekken wie hij zal gaan worden. Gedurende een dag kruisen de paden van de twee achttienjarigen elkaar. Dan keren ze beiden terug naar huis. In de zestien jaren die volgen, zullen Tess en Gus op heel verschillende manieren uitgedaagd worden door het leven en de liefde. De twee blijven – vaak rakelings – gescheiden door de tijd en het lot. Er is geen enkele kans dat ze elkaar ontmoeten. Of toch wel?

Als het leven tegenzit

Omdat Ik je mis vertelt het verhaal van Tess en Gus. Ze ontmoeten elkaar vluchtig tijdens een vakantie in Florence. Na die korte ontmoeting scheiden hun wegen weer en gaan ze ieder hun eigen weg. Onduidelijk of ze elkaar ooit nog zullen ontmoeten. Zowel Tess als Gus leren we beter kennen, ieder heeft zijn eigen hoofdstukken. Het leven van Tess neemt al snel een ingewikkelde wending, waardoor haar hele leven verandert. Het mooie aan het verhaal van Tess, is dat zij plezier en geluk vindt, juist op de plekken waar het tegen zit. Haar geplande toekomstbeeld valt in duigen, maar toch weet ze iets van haar leven te maken en daar ook geluk in te vinden. Niet dat dit zonder slag of stoot gaat. Het is niet makkelijk voor haar en, hoe sadistisch dat ook klinkt, dat maakt dit verhaal prachtig. Tess zou je gunnen dat ze iets beter voor zichzelf op zou komen, maar hoe meer ik er over nadenk, hoe minder opties ze heeft. Ze doet precies het goede: zo veel mogelijk maken met de hobbels die op haar pad komen. Het gaat niet altijd goed en soms is ze zichzelf echt kwijt. Juist die momenten vind ik heel emotioneel. Kate Eberlen schrijft werkelijk prachtig op, hoe het leven je soms een verkeerde richting in kan duwen. En hoe moeilijk het is het juiste pad weer te vinden.

DSC_0166

Geloof in de liefde

Met al die tegenslagen voor Tess, maakt ze soms wat minder handige keuzes. Dat kan je haar natuurlijk niet kwalijk nemen. Wat ik zo mooi vind, is dat in dit verhaal ook veel ruimte is voor zelfreflectie. Tess doet haar best en alles met goede bedoelingen. Maar ze ontdekt ook dat ze soms niet écht het beste heeft gedaan. Ze realiseert zich dat ze vanuit haar eigen referentiekader niet altijd goed heeft gehandeld. En lastige realisatie, maar wel een die Tess weer de juiste richting in duwt.

Kan je merken wie van de twee mijn favoriete personage is? Het verhaal van Gus spreekt me veel minder aan, maar ook zijn verteltoon is prettig. Omdat ik je mis kent best wat overdreven aspecten. Een relatie met de vriendin van je overleden broer, liefdes die misgaan, een flinke dosis drama. Maar gecombineerd met die herkenbare en realistische thema’s heb ik dat de auteur zo vergeven.

Omdat ik je mis is precies zo’n boek dat perfect is voor mijn levensfase. Het is net wat serieuzer en volwassener dan de boeken die ik gemiddeld genomen lees en wat heb ik daar van genoten. Dit verhaal zit vol met prachtige, realistische elementen, maar er is ook een flinke dosis -wat minder realistisch- drama. Het gaat over als het leven tegenzit, over het beste maken van datgene wat minder goed gaat en hoe je dat kan veranderen. Een boek dat perfect is wanneer je, net als ik, af en toe een stapje wil maken naar meer volwassen verhalen.


Omdat ik je mis – Kate Eberlen – LS Amsterdam – 19,99 – recensie-exemplaar

Comments