Niets is wat het lijkt

Het tweede boek in op “zelf-uitgekozen-niet-gekregen-vrijdag” is er een waar ik ontzettend van genoten heb. Voor ik boekblogger werd (haha) las ik eigenlijk heel veel van dit soort boeken. Ervaringsverhalen van psychische patiënten, maatschappelijk werkers, psychologen of wie dan ook. In dit genre zijn ontzettend veel slechte boeken te vinden, maar daar hoort deze zeker niet bij. ‘Niets is wat het lijkt’ gaat over een een klinische psychologe in opleiding. Tijdens deze vierjarige specialisatie loopt ze telkens een halfjaar op een andere plek stage, waar ze de behandelaar is. Hoewel het boek niet de échte cases opschrijft, is het wel gebaseerd op haar eigen ervaringen. En oh, wat mag ik haar graag!

De psychopaat, de demente meneer en het getraumatiseerde meisje
Tanya neemt ons mee tijdens het eerste en latere ervaringen in de wereld van de psychologie. Verschillende types komen aan bod. Zo opent het boek met een doodenge meneer waarmee het meteen al bijna misgaat. We ontmoeten een jong meisje dat een groot geheim met zich meedraagt. We maken kennis met een homoseksuele designer die gaat sterven aan aids. Er is een een man met dementie, een vrouw die al haar leven lang in een instelling woont en we leren haar coach/supervisor kennen. Die op zijn zachtst gezegd ook wel een aparte is. De patiënten voelen allemaal levensecht en hoewel ik soms wel eens een cliché voorbij zag komen (homoseksuele designer die zijn psycholoog wel even zal aankleden), is dit boek vooral heel erg meeslepend.

DSC_4665

Een onzekere psycholoog
Dat hele meeslepende aspect komt ook omdat Tanya Byrons ons meeneemt in haar ontwikkeling. Hoewel ze net van school komt is ze nog helemaal geen échte psycholoog. Ze heeft natuurlijk wel wat geleerd tijdens haar opleiding, maar hoe je een patiënt echt helpt, begeleid, bijstaat of soms gewoon aan de praat krijgt, dat weet ze eigenlijk helemaal niet. En dat is nog een hele ontdekkingstocht. Ze pretendeert niet de oplossing al te weten, ze beweerd niet ervaren te zijn en tijdens het boek twijfelt ze, ontdekt ze en wordt ze ook beter in haar vak. Die combinatie van mooi karakters, het opbouwen van ontzettend mooi relaties en de ontwikkeling van een klinisch psycholoog is heel fijn. Dit is een bijzonder meeslepend verhaal, dat me meer dan eens even aan het denken heeft gezet. ‘Niets is wat het lijkt’ heeft een plekje veroverd op mijn favorietenlijstje!

‘Niets is wat het lijkt’ gaat over de ontwikkeling van een klinisch psycholoog. De schrijfster neemt ons mee in een prachtige zoektocht naar hoe een goed psycholoog te worden. Een hoop bijzondere personages komen voorbij, er is een hoofdpersoon die twijfelt en zoekt. En deze blogster is fan! Wat een mooi boek. 


 

Niets is wat het lijkt – Tanya Byron – Spectrum – 10,- – 287 pagina’s – eigen exemplaar

*In deze post is een affiliatelink verwerkt. Meer weten?

Comments