Melk & Honing – Rupi Kaur | Gedichten

Melk & honing

Via instagram ontdekte ik de gedichten van Rupi Kaur. Pijnlijk, eerlijk, rauw en prachtig in zijn eenvoud. Het maakte me nieuwgierig en ik bestelde haar eerste bundel Melk & Honing. Inmiddels is dit debuut ook in de Nederlandse vertaling verschenen. Een goed moment voor een recensie. 

The hurting is pijnlijk eerlijk

Melk & Honing begint meteen met het, wat mij betreft, meest heftige hoofdstuk. The hurting gaat over de pijn uit het verleden, die doorwerkt in het heden. Het zijn geen zachtmoedige onderwerpen, misbruik is een onderwerp dat regelmatig voorbij komt en referenties naar seks worden niet geschuwd. Melk & Honing raakt vooral met gedichten over veiligheid en vertrouwen. Tijdens het lezen voelde ik meer dan eens een brok in mijn keel of een traan over mijn wang. Met enkele zorgvuldig gekozen woorden vertelt Rupi Kaur een verhaal over een onveilig bestaan.

if i knew what
safety looked like
i would have spent
less time falling into
arms that were not

The Loving, the breaking and the healing beschrijven meer dan pijn.

Dat prachtig rauwe, pijnlijke hoofdstuk wordt opgevolgd door The Loving. Over hoe liefde haar weer heelt, over vertrouwen dat ook heel mooi kan zijn en over seks die ook prachtig is. Dat de liefde niet voor altijd is maakt The Breaking duidelijk. In dit hoofdstuk is ook pijn, maar deze vorm van pijn is minder schrijnend. Het is volwassen pijn, deze gedichten gaan niet over een verleden vol pijn, maar over een liefde die voorbij gaat.

You whisper
i love you
what you mean is
i don’t want you to leave

Het laatste hoofdstuk heet The Healing. De gedichten zijn wijzer, gaan meer over levenslessen. Hoopvol. Feministisch. Het gaat over seks, over vrouwen van kleur, over haargroei, over zelfwaardering, over de acceptatie van eenzaamheid. 208 pagina’s die bijna stuk-voor-stuk weten te raken. Een bundeltje wijsheid, geluk en erkenning.

Rupi Kaur, dankjewel.


Melk & Honing – Rupi Kaur – Uitgeverij Orlando – 208 pagina’s – 15,- – ***** (5/5)

Comments