Mijn Zusje – Inez van Loon

Als ik door de bieb loop, doe ik altijd het Clavis-spelletje. Terwijl ik langs de C-boeken loop probeer ik zo veel mogelijk boeken van deze uitgever te spotten. Clavis heeft altijd bijzonder karakteristieke covers (en ruggen), dus mijn spelletje werkt meestal prima. Zo ontdekte ik ook Mijn Zusje, een verhaal over Sinti-familie in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Één van de redenen dat Clavis tot mijn favoriete uitgevers hoort is precies dat: ze geven echte verhalen uit, of dat nu trendy of niet is op dat moment.

Het wordt steeds lastiger voor de Sinti’s
In Mijn Zusje duiken we in het leven van Perla. Perla is de oudste uit een snel groeiende Sinti-familie. Ze trekt samen met haar ouders, broertjes en zusjes, oom & tante en neefjes en nichtjes door Europa, waar ze telkens een plekje zoeken om hun wagen te parkeren en om koopwaar aan de deur te verkopen. Een bijzonder leven dus. De lezer maakt mee hoe een leven voor een Sinti-meisje moet aanvoelen, zo met de steeds uitdijende familie in een kleine ruimte en de constante vooroordelen waar ze mee te maken krijgt. Zo wil Perla bijvoorbeeld graag naar school, iets wat niet gebruikelijk was voor Sinti-gezinnen  (in die tijd in ieder geval). Als het haar toch lukt, krijgt ze nauwelijks aandacht van de juf, maar heel veel negatieve aandacht van haar klasgenoten. Heel subtiel wordt je al lezer in haar leven getrokken en je voelt samen met haar de opkomende haat tegen dit reizigersvolk. Onder leiding van Hitler krijgen de Sinti’s het steeds zwaarder. En al lezende wordt je daar helemaal in mee genomen. Van het Sinti-volk wist ik eigenlijk nauwelijks iets, dus door de reis met deze familie heb ik een hele hoop opgestoken.

Maar wie is dan dat zusje?
Hoewel het boek naar een zeker zusje is vernoemd, komen we pas tegen het eind tot de ontdekking wie dat zusje dan kan zijn. Ze heeft niet eens een bijzonder grote rol in het boek, maar haar aanwezigheid voegt precies genoeg emotie aan het verhaal toe. Door het zusje wordt dit net iets meer dan alleen een ervaringsverhaal van een Sinti-meisje. Het heeft nu ook een bijzondere wending en een blik van een andere kant. Mijn Zusje vind ik een heel mooi verhaal, maar toch mist er ook ergens iets voor mij. Het is leerzaam, er zit emotie in, maar ik voel me niet helemaal verbonden met de karakters. Dat kan komen omdat dit een jeugdboek is, maar misschien ook omdat de schrijfster vooral in Perla heeft geïnvesteerd. De rest van de familie leer ik niet heel goed kunnen, terwijl dat natuurlijk wel zou passen bij een hechte familie als deze.

Mijn zusje is weer een prachtig boek om te zien. Het verhaal is erg interessant, ik heb nog nooit wat gelezen met een Sinti-meisje in de hoofdrol dus ik het sowieso veel over dit volk opgestoken. Emotioneel gezien had ik graag nog niet iets meer verbondenheid gevoeld met de personages. Toch een heel mooi jeugdboek, mijn nichtje zou er zeker van smullen!


 

Mijn Zusje – Inez van Loon – Clavis – 19,95 – 310 pagina’s – biebboek

*In deze post is een affiliatelink verwerkt. Meer weten? 

 

Comments