Memento

Wat is dat nou? Een recensie op zaterdag, als tweede artikel? Een beetje gek, maar ik had deze datum al toegezegd voor ik mijn grandioos mooie planning bedacht. Zoals je misschien eerder van me gehoord heb, ben ik wat andere genres aan het verkennen. YA is natuurlijk nog steeds heel fijn, maar ik word ook wat ouder (haha) en soms heb ik behoefte aan wat anders. Laat ik eens een thriller proberen, dacht ik toen. En zo kwam Memento op mijn pad. Een thriller uit Zweden die wordt vergeleken met grote namen (die ik dus niet gelezen heb, ik lees *las* nooit thrillers). Maar, hoe is het bevallen?

Een politieteam en flashbacks van een meisje
Memento heeft twee verschillende tijdsspanne. We lezen mee met een politie-team en verschillende leden daarvan. Daarnaast zijn er schuingeschreven flashbacks van een jong meisje. Natuurlijk leg je als lezer meteen de link met het heden, maar dat geeft het verhaal wel een lekkere spannende boost. In Memento krijgen we te maken met de moord op Hans Juhlén en wat de moord meteen creepy maakt zijn de handafdrukken van een kind, die bij de plaats van de moord zijn gevonden. Waarom zou een kind een moord willen plegen? Gedurende het verhaal wordt dat onderzocht door het team en er komen steeds wat enge en bizarre elementen bij. Een hoog creepiness-factor.

Jana is best bijzonder
In het politieteam zitten een hoop bijzondere personen. Zo is er Mia, wiens geheim eigenlijk niet echt boven water komt in dit boek (waarom heeft ze zo weinig geld? Ze heeft toch gewoon een salaris?). We hebben een aantal mannen, waar ik me niet bepaald mee verbonden voel. En dan is er Jana, met de bijzondere achtergrond én met het speciale karakter. Deze dame is ontzettend kil, maar dat wordt gedurende het verhaal ook verklaard. Toch voel ik bepaald geen band met haar, terwijl ik juist zo dol op getroubleerde karakters ben. Ik heb moeite om haar keuzes te begrijpen en sommige wendingen in het boek vind ik heel gek. Memento is een thriller en er zitten zeker spannende momenten in, vooral alles met kinderen. Maar ik vind dat er ook best wel wat slecht afgewerkte elementen zijn. Zo noemde ik al even het verhaal van Mia, maar ook de duistere kant van de Juhlén krijgen heel weinig aandacht. Zonde, want dat had volgens mij allemaal nog veel gruwelijker kunnen worden!

Memento is mijn eerste thriller in lange tijd. Ik ben dus geen ervaren thrillerlezer en ik denk dat dit ook niet dé perfecte thriller is. Ik vond het zeker spannend op momenten, maar niet altijd en ik blijf achter met een heleboel vragen. Zou er nog een deel komen over deze personages? 


Memento – Emelie Schepp – De Fontein – 16,99 – 334 pagina’s – recensie-exemplaar

*Deze boek kreeg ik van uitgever De Fontein en in deze post is een affiliatelink verwerkt. Meer weten?

 

Comments