Matilda, 100 jaar Roald Dahl en een buitengewoon meisje

De komende twee weken, voordat het schooljaar weer begint, heb ik één missie. Voor je begint te gissen, onderbreek ik je vlug: nee, het is niet boekgerelateerd. Ik wil geen 15 boeken lezen in 14 dagen of een complete Harry Potter-reread. Mijn missie voor de komende twee weken is het restylen van mijn huis. Of uberhaubt stylen is vast een beter woord, want het nieuwbouwhuis waar wij in wonen heeft al twee jaar witte muren. De meubels zijn nog steeds die gezellige stukken die Tobias al aanschafte voor ik in beeld was. En, nouja, het is gewoon niet zo heel gezellig in ons huis. Of was moet ik mischien zeggen, want als jij dit leest zijn we als het goed is al heel goed bezig. In mijn missie/zoektocht naar een uniek meubelstuk heb ik flink wat kirngloopwinkels afgefietst. Heel voorspelbaar kwam ik zonder meubeltjes of andere interieurstukken thuis, maar nam ik wel een boek mee naar huis. En wat voor één.

Matilda is briljant. Toen ze anderhalf was, kon ze al praten als een volwassene, ze kon lezen met drie, en al vóór ze vijf was las Matilda boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens en Hemingway.
Haar ouders behandelen haar echter als een onderkruipsel, ze vinden haar maar een lastig persoontje. Matilda bedenkt slimme straffen voor haar ouders. Als de gruwelijke schooldirectrice Bulstronk haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze iets kan wat niemand anders kan.

100 jaar Roald Dahl a.k.a. lekker herlezen

Als kind was ik gék op de boeken van Roald Dahl. De liefde werd een beetje overgedragen door mijn Vlaamse pepe, die altijd heel hard moest lachen om deze maffe verhalen. Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat Roald Dahl geboren werd en dat lijkt me een uitgelezen moment om eens wat over deze parels van boeken te schrijven. De Fontein heeft de boeken van Roald Dahl de afgelopen jaren in prachtige kleurrijke hardcovers uitgegeven. Heel anders, en veel toffer, dan die lichte covers die ik vroeger had. In één van de kringloopwinkels die ik bezocht heb spotte ik deze mooie paarse cover en voor de bijzondere prijs van 3,20 nam ik het boek mee. Nostalgie, want Matilda was mijn grote heldin toen ik nog een kind was. Ze is slim, eigenwijs én belezen. Precies wat ik vroeger ook altijd wil zijn (en eigenlijk nog steeds natuurlijk!). Ietwat angstig begon ik het verhaal, want het grootste probleem met jeugdfavorieten is dat je die als volwassen lezer ineens héél anders kan ervaren. Maar hoef fijn, dit verhaal is ook voor volwassen lezer nog fantastisch!Untitled design (14)

Een voorbeeld in vooral jezelf zijn

Het verhaal van Matilda is natuurlijk een klassieker. Een meisje van een jaar of vijf dat uitzonderlijk intelligent is, maar ondertussen kind is van ontzettend stompzinnige ouders. Ze praat in perfecte volzinnen sinds ze anderhalf is, ze kan lezen sinds haar derde en sinds haar vierde hunkert ze naar boeken. Terwijl haar ordinaire ouders hun magnetronmaaltijden opeten terwijl ze naar verschrikkelijke pulptelevisie kijken, ontdekt Matilda de wonderlijke wereld van de bibliotheek. Ze verslindt boeken, zoals Tara spinnetjes opjaagt en naar binnen werkt. Als dit kleine wondermeisje eindelijk naar school mag van haar ouders, ontdekt ze een compleet nieuwe wereld van zowel fijn als verschrikkelijk. Ze heeft het ontzettend naar haar zin in de klas, met de andere kinderen en haar lieve juf. Maarja, Matilda is zó slim, een echte uitdaging is het niet voor haar in groep één. Als ze de directrice Bulstronk leert kennen, ontdekt Matilda nog wat andere bijzondere talenten. Wat Matilda zo prachtig maakt is dat ze bovenal zichzelf is. Ze is uitzonderlijk slim, maar doet er niets aan om zich aan te passen aan haar verschrikkelijk familieleden. Sterker nog, ze neemt telkens op kleine maniertjes wraak op de mensen die haar verdriet doen. Een fantastisch meisje, maar ook best een betwetertje, waardoor ze als een ontzettend écht meisje overkomt. Roald Dahl schrijft hilarisch, elke zin is raak, waardoor het verhaal van Matilda nog beter tot zijn recht komt.

Matilda is een pareltje. Ik vind het nu een heerlijk verhaal nu, en dat vond ik vroeger ook al. Zo’n verhaal dat  fijn is voor zowel groot als klein. De wereld van Matilda is eigenlijk ontzettend triest, maar de manier waarop het is opgeschreven zorgt er voor dat het echt een kick-ass verhaal is geworden waar hard om gelachen kan worden. 


Matilda – Roald Dahl – De Fontein – 12,50 – Kringloopkoopje

Comments