Kuikens op de dierderij

Telboekjes zijn voor volwassenen vaak een beetje saai. Natuurlijk is het aan de voorlezer om de leeservaring zo interessant mogelijk te maken, maar ik merk aan mezelf dat ik nooit super enthousiast ben als een kindje weer eens met zo’n suf telboekje aankomt zetten. Één appel. Twee auto’s. Drie katten. Echt origneel zijn dit soort boekjes meestal. Toen Jill van uitgever LS Amsterdam me Kuikens op de dierderij in de handen drukte, was ik even bang dat ook dit een weinig originele telvariant zou zijn. Maar niets is minder waar: Kuikens op de dierderij is een prachtboek!

Kuikens op de Dierderij is een heerlijk telboek op rijm, voor de liefhebbers van de versjes van Annie M.G. Schmidt. De tekst is van Lida Dijkstra en de illustraties zijn gemaakt door Alice Hoogstad, die in 2015 een Gouden Penseel kreeg voor Het Monsterboek. Hendrik Haan runt samen met de andere dieren de Dierderij. Op een dag heeft hij groot nieuws: hij wordt vader. Niet van tien, niet van twintig, maar van dertig kuikens! Maar hoe houd je al die kleine gele kuikens uit elkaar? En hoe voorkom je dat ze de Dierderij afbreken?

Hendrik Haan en zijn hennen

Diep in de nacht ontdekt Hendrik Haan dat hij vader is geworden van negen kuikentjes. Eén van zijn hennendames heeft een nestje uitgebroed. Blij roept de nieuwe vader het uit. Maar al snel slaat zijn blijdschap om in schrik, want ál zijn hennenvrouwen blijken die nacht hun eitjes uit te broeden. Dertig kuikentjes krijgt hij die nacht, en met zijn allen breken ze de dierderij af. Ze kruipen in de suiker, de jam en in de thee en zijn bizar moeilijk uit elkaar te houden. Gelukkig hebben de schapen Toerelijn en Tierlijn een goed idee: ze breien 30 truitjes, elk met een nummer er op. Zo zijn ze makkelijk uit elkaar te houden en is het snel duidelijk als er een kuikentje mist. Vanaf dat moment begint het telboek pas echt. Op elke bladzijde die volgt zijn de kuikentjes te tellen. Om de kuikentjes in het gareel te krijgen stelt vader Hendrik een aantal regels op, wat weer een leuke aanleiding geeft om het ook eens met de kinderen over de regels die zij kennen te hebben.

DSC_0175

DSC_0174

Een boek op rijm

Het verhaaltje van geboorte tot opvoeding en het kleine avontuur van de kuikentjes aan het eind, is vertelt op rijm. De tekeningen zijn ontzettend mooi en vrolijk en er is voldoende te zien voor de kinderen. Het verhaal is grappig en geeft voldoende aanleiding om met de kinderen te kletsen over wat er gelezen is. Kuikens op de dierderij is een kinderboek dat geschikt is voor een enorme variatie aan kinderen. Het is geschikt als eerste kennismaking met boekjes voor de kindjes bij wie ik voorlees, het is leuk en grappig voor kinderen die al veel lezen en ook voor de voorlezer zelf is het een heerlijk boek.

Kuikens op de dierderij is een mooi, grappig en toegankelijk telboek op rijm. Het is een beetje gek omdat de kuikentjes zo ondeugend zijn en het leest heerlijk omdat elke bladzijde op rijm is geschreven. Een leuk prentenboek voor zowel kinderen als volwassen.


Kuikens op de dierderij – Lida Dijkstra – LS Amsterdam – 13,99 – Recensie-exemplaar, maar dan een heel persoonlijke 🙂

Comments