Inkt – Alice Broadway | Leeservaring

In één van de recente Celebrate Books boxen zat het prachtig uitziende boek Inkt door Alice Broadway. Met een cover om bij te kwijlen. In dit eerste deel uit de Skin books-trilogie ontdekken we een wereld waar iedereen getatoeëerd is. De mensen verzamelen niet zomaar mooie plaatjes op hun huid. Nee, hun hele levensverhaal wordt uitgetekent op hun lichaam. Intrigerend, niet? 

Je levensverhaal in inkt op je huid

Leora staat net op dat punt in haar leven dat ze gaat kiezen in welke baan ze zich wilt ontwikkelen. In een wereld vol tatoeages zijn de banen iets anders dan bij ons. Zo kan Leora tatoeerder worden, maar ook vilder. Na het overlijden worden de tatoeages van die persoon verzameld in een huidboek. Een herinnering voor de nabestaanden, zodat ze altijd het verhaal van hun geliefde kunnen teruglezen. De achterliggende gedachte van al die lichaamsversieringen? Door middel van tatoeages kunnen de inwoners laten zien dat ze een goed leven leiden en niets te verbergen hebben. Zo mag Leora haar eerste tatoeage kiezen die laat zien wie ze echt is. Een heel dingetje, leeftijdsgenoten kiezen bijvoorbeeld voor een enorme draag. Alice twijfelt, want wie is ze eigenlijk? Zij vindt het een grote opgave om haar eerste tatoeage te kiezen, zeker op een leeftijd waarin ze nog ontdekt hoe de wereld om haar heen in elkaar zit. Leora heeft namelijk een gave, net als haar moeder. Als ze een tatoeage ziet, voelt ze het verhaal dat er achter zit. Hierdoor heeft ze een onfeilbare mensenkennis, maar tegelijkertijd maakt dat de wereld ook lastig. Ze kan mensen met foute bedoelingen er zondermeer uitpikken, en dat zijn soms ook mensen met status en aanzien.

Kabbelend, maar boeiend

Het verhaal begint met het overlijden van de vader van Leora. Voordat zijn gezin het huidboek ontvangt worden zijn tatoeages gekeurd en aan de hand daarvan wordt beoordeeld of hij een goed leven heeft gehad. Een leven dat mag blijven bestaan in een huidboek. Inkt neemt je mee langs allerlei geheimen die haar vader gehad heeft, die mogelijk kunnen leiden tot het verbranden van zijn huid. In de wereld van inkt is er ook een groep, de blanco’s, die zich doelbewust niet laten tatoeëren. Zij worden door de “normale”, getatoeerde inwoners gezien als een onbetrouwbaar volk. Want als je niets te verbergen hebt, waarom zou je dat dan niet laten zien op je huid? Het interessante aan Inkt vind ik dat er eigenlijk niet bijster veel gebeurt. Er zijn geen epische knallen, en de onverwachte wendingen blijven ook vrij mild. Dat is niet erg; de sfeer van dit verhaal is prettig. Het is fijn om te ontdekken hoe Leora in elkaar steekt, en te ontdekken waar ze vandaan komt. Alice Broadway weet een wereld te scheppen waar ik graag meer over zou willen weten. Bewaart ze dat misschien voor de rest van de trilogie?

Inkt is het eerste deel uit de Skinbookt-trilogie. We leren Leora kennen, een meisje in een wereld waar iedereen zijn of haar levensverhaal op de huid heeft getatoeëerd. Hoewel we een hoop leren over Leora en de wereld, is dit geen boek met grootse gebeurtenissen. Hoeft ook niet, want deze kabbelende sfeer is heel prettig. De avonturen volgen vast in de rest van de trilogie. 

Heb jij Inkt al gelezen?


Inkt – Alice Broadway – Uitgeverij Young & Awesome – 17,50, met gratis e-book – Boek uit de Celebrate Books box

Comments
 • Joost (NerdyGeekyFanboy)

  Ik vond Inkt ook een prima boek, hoewel er inderdaad vrij weinig gebeurt. Ik ben wel heel benieuwd naar het vervolg, want ik denk zeker dat daar wat toffe dingen gaan gebeuren! 🙂

  • Ellis
   Joost (NerdyGeekyFanboy)

   Nou, precies! Er moet gewoon nog een hoop spannends gaan volgen! Kan niet anders.

 • Story addict

  Heb het niet gelezen, maar klinkt interessant! Ben nu zelf in De Cirkel bezig, waar iedereen helemaal into social media is, en zie wel een verband: alles, je hele levensverhaal, moet openbaar! Ben benieuwd of de auteur ook graag wilde dat we deze vergelijking maakte. In ieder geval wel leuk om er zo over na te denken 🙂 en ben benieuwd of de vervolgdelen inderdaad wat ‘spectaculairder’ worden.

  • Ellis
   Story addict

   Oeh, die heb ik ook liggen. Laat weten of eht de moeite waard is, dan neem ik hem misschien mee op vakantie!

   • Ellis
    Ellis

    *het

 • Nikita

  Ik heb echt gemengde gevoelens over dit boek momenteel! Als voorgevoel dan, want ik moet het nog lezen; Maar ik ben wel benieuwd!

 • Esmee

  Door Thyrze’s enthousiasme ben ik heel benieuwd naar dit boek geworden

 • Lynn Robin

  Dit boek wilde ik al graag lezen, maar door deze review al helemaal! De cover is echt prachtig en het verhaal klinkt heel intrigerend 😀 Thanks voor de leuke review, ik ben nu dubbel benieuwd!