Het boek van Tess

Aan het begin van het jaar, zo in januari geloof ik, kreeg een pdf-je van Clavis. Een boek dat vast iets voor mij zou zijn. Een new adult, maar dan poëtisch en geschreven door een jonge Nederlandse schrijfster. Ik vond het boek prachtig.

Een week of drie geleden kreeg ik een berichtje van Madelon. Of ik haar exemplaar van Het boek van Tess wilde? Ze wist dat ik het ontzettend mooi vond én dat ik het niet in de kast had staan. Dus nu, na en re-read en bijna een jaar later: ein-de-lijk een lovende recensie over Het boek van Tess!

De emoties van Tess
Duidelijk is, al voor je dit boek openslaat, dat dit boek over Tess zal gaan. Tess, een zongebruinde twintiger met schrijfaspiraties. Een losbollige jonge vrouw, die gehuld in haar shorts en in gezelschap van haar notitieboekje, veel drinkt, veel seks heeft en ons ondertussen een kijkje geeft in haar innerlijke gevoelswereld. Een wild leven, maar heel duidelijk ook een leven waar Tess niet gelukkig in is. De eenzaamheid straalt er van af en als lezer is die rauwe emotie heel intens. Het boek van Tess is geen verhaal met een duidelijk begin- en eindpunt, maar een verhaal dat je inzicht geeft in de gedachten van deze intrigerende jonge vrouw. Afgewisseld met bladzijden uit haar notitieboek worden we bladzijde voor bladzijde om onze oren geslagen met haar pijn dat verpakt is in plezier. Haar notitieboek met krabbels en gedichten geeft hierin wat lucht. Want hoewel ik het prachtig vind, is dit ook best een zwaar verhaal. Een beetje luchtigheid tussendoor kan geen kwaad :).

DSC_4710

De avonturen van Tess
Tess wil graag schrijfster worden. In de zomer waarin we haar leren kennen, wil ze zo veel mogelijke ervaring opdoen als inspiratie voor haar verhalen. Klinkt plausibel, maar ik geloof niet dat dit de enige reden is voor haar bijna-destructieve gedrag. Wat het ook is, er zit iets achter. Tess is in ieder geval niet van plan om dat aan haar psycholoog te vertellen, waar ze naartoe gaat onder druk van haar moeder. Ook aan haar vriendinnen vertelt ze in eerste instantie niets over haar achtergrond, maar als ze Lucas leert kennen verandert haar leven een klein beetje. Hij ziet, net als ik, dat er iets schuilt achter het gedrag van Tess. Zijn achtergrond is ook best pittig, maar inmiddels heeft hij zijn verhaal gebruikt om zijn leven een andere wending te geven. Het contact met Lucas geeft Tess net dat wat ze nodig heeft om aan de slag te gaan met de monsters uit haar verleden. Denk ik, want eigenlijk gaat het boek daar al niet meer over. Wat een verhaal. Dit boekje beslaat maar 131 bladzijdes, maar ik heb genoten van ieder woord, van iedere bladzijde.

Het boek van Tess is een boek voor een wat oudere “jonge” doelgroep. Het zit vol met seks, met pijn en met heftige emoties. Ik herken mezelf ergens heel erg in Tess, hoe gek dat misschien ook klinkt. Het is geen super toegankelijk verhaal, maar oh wat is het mooi <3


Het boek van Tess – Miriam Bruijstens – Clavis – 14,95 – 131 pagina’s – Dit boek kreeg ik van Madelon xD

*In deze post is een affiliatelink verwerkt. Meer weten?

Comments