Film: Fantastic Beasts & Where to Find Them

Afgelopen woensdag verplichtte ik mijn lieve vriendje om alles uit zijn handen te laten vallen om met mij naar Fantastic Beasts & Where to find them te gaan. Eigenlijk ging hij uiteten met vrienden, dus uiteindelijk zaten we met zijn vieren in de bioscoop. Ik moest en zou de film zo snel mogelijk zien, want deze Harry Potter junkie was keihard toe aan een nieuw shot.

Fantastic Beasts and Where to Find Them is een geheel nieuw avontuur dat ons terugbrengt naar de magische wereld van bedenker J.K. Rowling.
Oscar®winnaar Eddie Redmayne (“The Theory of Everything”) speelt de rol van Newt Scamander, de magizoöloog van de magische wereld, onder regie van David Yates, die de laatste vier “Harry Potter”-blockbusters heeft geregisseerd.
“Fantastic Beasts and Where to Find Them” begint in 1926 als Newt Scamander zijn wereldwijde excursie voor het vinden en vastleggen van een bijzondere collectie fabeldieren net heeft afgerond. Wat een simpele tussenstop in New York had moeten worden, loopt volledig uit de hand door een No-Maj (Amerikaans voor een Dreuzel) genaamd Jacob, een magische koffer, en het ontsnappen van een aantal van Newt’s fabeldieren, die wel eens problemen zouden kunnen veroorzaken voor zowel de tovenaars- als de No-Maj wereld.

Geef het even de tijd

De eerste twintig minuten van de film voelde ik een intens “oh nee toch…”. Heel eerlijk voelde de film een tikkie saai. Waar Harry Potter vanaf moment één weet te boeien, charmeren en fascineren voelde ik bij Fantastic Beasts in eerst instantie niet zo veel. We leren Newt kennen, maar hij is -in tegenstelling tot de elfjarige Harry- niet een easy-love. De film moet echt even op gang komen. De wereld heeft even nodig om goed beschreven te worden. Newt Scamander vertrekt met zijn koffer vol magische wezens naar New York in de jaren twintig. De mode is fantastisch, maar de sfeer ontzettend grimmig. De spanning is om te snijden, er is een hevige anti-tovenaars clan die meteen angst aanjaagt. In deze setting raakt Newt drie van zijn dieren kwijt. Samen met aspirant-bakker Jacob Kowalski en de Goldsteinzusjes beginnen ze de strijd om deze waanzinnige dieren ongeschonden terug te krijgen. En dan ontvouwt het verhaal werkelijk. Intense spanning, lugubere sfeer, apartheid en vooroordelen.

 

Veelbelovende fantastischheid

Oh, jongens. Nu begint mijn lofzang hoor. Newt Scamander is een bijzondere man, met een nog veel bijzondere liefde voor fantastische beesten. Maar wat echt waanzinnig is, is de inhoud van zijn koffer. Als ik één wens mag doen, mag ik dan toegang tot deze fijne koffer. Wat een heerlijke magischheid. Ik heb tijdens de film meerde malen ‘oehhhh!” of ‘Aaaahhh!’ geroepen, want wat er allemaal in beeld komt is intens, prachtig om te zien, fascinerend maar ook vaak heel grappig. Iemand die het helemaal met me eens is, is Jacob. Deze Nomaj (?) is gefascineerd door deze prachtige wereld en hij vertegenwoordigt daarmee ons allemaal. Naast Jacob ben ik ook helemaal weg van Queenie, het wat minder ambitieuze zusje van de schouwer Tina. Fantastisch in deze film dat de karakters zoveel diepte hebben dat ze de kijker verrassen. Niet alles is geweldig, want er gebeuren donkere dingen in Fantastic Beasts. De komst van Grindelwald is voelbaar, en de anti-tovenaars beweging is heftig. Een film die alles heeft, en daarmee zijn de volgende films super veelbelovend.

Geef Fantastic beast even de tijd om op gang te komen, want als het eenmaal begint is het niet meer te stoppen. Wat een fantastische film!

 

Comments
 • Annabel

  Ik vind het een fantastische film! Ik weet in ieder geval dat ik nog een keer ga!

  • Ellis
   Annabel

   Helemaal mee eens! (al krijg ik mijn vriend niet meer mee voor een tweede keer, dat vindt hij maar raar:P)

 • Reza

  Ik ben het helemaal eens met alles wat er in deze recensie staat. Ik vond het begin ook een beetje langzaam opbouwen, maar daarna was ik verliefd op dit verhaal!

  Het is trouwens ‘NoMaj’, en volgens Pottermore in het Nederlands ‘Niemagie’. Ik vind ‘m niet echt lekker klinken, dus ik hou het lekker bij Dreuzel/Muggle, haha.

  • Ellis
   Reza

   Haha, dankje! Ik was al aan het zoeken naar het juiste woord 🙂

 • dingen die fijn zijn

  Ook ferm genoten vrijdag! En ik wil in de ‘zoo’ gaan werken!!!
  dingen die fijn zijn onlangs geplaatst…Woelige windMy Profile

  • Ellis
   dingen die fijn zijn

   Oehhhh <3 <3

 • Anouk

  Helemaal mee eens! Echt een fijne en leuke film <3
  Anouk onlangs geplaatst…Mijn ervaringen met 6 verschillende escape roomsMy Profile

 • Tamara TS

  Ik ben zo benieuwd naar deze film! Ben me er al een jaar op aan het verheugen, maar ik moet nog even kijken wie er met me mee naar de bios wil gaan.
  Tamara TS onlangs geplaatst…De Beste Harry Potter Fanfiction FilmsMy Profile

 • Daan

  Toen ik hoorde dat Johnny Depp een rol ging spelen in een vervolg heb ik de hele serie al opgegeven eigenlijk. Ik ben enorm Depp-moe. Al sinds Pirates 2 en al zijn samenwerkingen met Burton eigenlijk.

  Maar ik hoor ook veel goeds hierover, dus misschien ga ik ‘m wel eens downloaden in de toekomst.
  Daan onlangs geplaatst…Fictie | OtisMy Profile

  • Ellis
   Daan

   Hahhaha. Johnny Depp had maar een inimini rolletje. En downloaden.. foei. 😉