Eenzaam en extreem ver weg

Je kan je misschien al die instagramfoto’s nog wel herinneren; pakjes met shiny enveloppen, bergen met glitters en dan dat mooie blauwe boek. Hoewel het boek nog niet eens in de winkels ligt, kon ik het niet laten om rapido in het verhaal te duiken. En ja, dat komt mede door die glitters. Ik ben dol glitters. Gelukkig komt het ook door het onderwerp, ik had meteen zin om samen met Seren in de ruimte te duiken. Samen met haar te beleven hoe het is om je hele leven op een ruimteschip te wonen, met alle gekke regels die op de Ventura gelden. Het liep iets anders.. 

De 16-jarige Seren leeft aan boord van de Ventura, een ruimteschip van de NASA. De bemanning omvat meerdere generaties en is op weg naar de dichtstbijzijnde bewoonbare planeet. Seren worstelt met de zin van het leven, haar familie en de liefde. Haar generatie werd aan boord geboren, heeft de aarde nooit gekend, maar zal ook de eindbestemming niet bereiken. Haar leven speelt zich af aan boord van de Ventura, en iets anders zal ze nooit kennen. Tenminste… dat is de gedachte waarmee ze is opgevoed.

De voorspelbare match

We ontmoeten Seren als ze zich klaarmaakt voor haar Verbintenis. Haar generatie, generatie 84, is klaar met hun opleiding. Het is tijd voor de volgende fase in hun leven, een baan en een partner. Ik ben meteen dol op Seren, ze is nukkig, intelligent en ze helemaal klaar met het leven op het schip. Ze is opstandig en eigengereid. De jongen waar ieder meisje uit generatie 84 een oogje op heeft,  vindt Seren juist walgelijk. Heerlijk, zo’n meisje dat zelf nadenkt, maar ook zelf een beetje depressief wordt van haar uitzichtloze bestaan. Als een van de weinige op het schip kijkt Seren helemaal niet uit naar het moment dat ze haar match te horen krijgt. Maar om het moment zelf moest ik best even gniffelen. Seren wordt gekoppeld aan de meest voorspelbare partner, maar omdat de schrijfster dat ook best doorheeft breit ze er nog wat grappigs van. So far, so good dus dit boek.

Eenzaam en extreem ver weg

Hello instalove

Maar vanaf dat moment gaat het verhaal in mijn ogen snel bergafwaarts. Seren als uniek hoofdpersonages verandert in een typisch verliefd meisje. Nu ben ik sowieso al niet zo dol op het typische liefdesverhaal, maar als een potentieel kick-ass ruimtevaartverhaal verandert in een ietwat wanhopig liefdesverhaal word ik daar een beetje verdrietig van. Seren valt voor een Dom, plots. Zonder aanleiding. En hij valt voor haar. Natuurlijk kan het niet zo simpel zijn als een jongen en een meisje dat gelukkig samenleven, en dat is het in dit geval ook niet. Seren en Dom zijn niet aan elkaar gematcht, dus hun liefde ontwikkelt zich stiekem. Een verhaal dat eerst vooral ging over een meisje dat niet kon leven met het idee dat zij alleen maar ruimte zal kennen, verandert in een meisje dat bij haar geliefde wil zijn. Koste wat het kost. Hoewel de liefde het gevoel versterkt dat ze niet kan leven op een ruimteschip, vind ik het veel te veel liefde. En te weinig avontuur. Meh…

eenzaam en extreem ver weg

Epic einde

Een ander jammerlijk aspect aan ‘Eenzaam en Extreem ver weg’ vind ik het feit dat er zo weinig achtergrondinformatie is. Waarom zweven ze daar in de ruimte op zoek naar een andere planeet? Was er iets mis met de aarde? Waar zijn ze naar op zoek? Hoe kunnen ze kippen en vissen houden in een ruimteschip waar zoveel mensen leven? Er was zoveel ruimte om er een waanzinnige outerspace-ervaring van te maken, maar in plaats daarvan verandert het verhaal in een hoop romantisch geneuzel. De eigengereide hoofdpersoon in het begin verliest zichzelf in de liefde, waardoor ik niets meer terugzie van haar pittige karakter. Het middenstuk vond ik echt te veel romantisch geneuzel, maar tegen het eind krijg ik eindelijk waar ik hoopte: actie, spanning en alle bizarre dingen waar je de ruimte mee te maken krijgt. Boem! Waanzinnig! Voor het tweede boek hoop ik op veel meer van dat laatste, en veel minder van dat middenstuk. Voor nu viel het hele me verhaal me wat tegen.


Eenzaam en extreem ver weg – Ventura Saga #1 – Kate Ling – Moon uitgever – 19,99 – Gevonden tussen de glitter

Comments