Duet met jou – Dani Atkins | Leeservaring


Begin 2015. Ineens was daar overal de naam Dani Atkins. Op al mijn favoriete blogs kwam haar boek verslinterd voorbij, en de ene blogger was nog lyrischer dan de ander. Lisanne noemde het boek een perfecte mix van elementen, die de lezer vol verwarring achter laat. Volgens Anneke is vooral het eind prachtig, waarbij alles op zijn plek valt en Lisa huilde zwembaden vol. Zelf heb ik Versplinterd niet in de kast staan, waardoor Duet Met Jou mijn eerste kennismaking met Dani Atkins is. En wat voor één. 

De checklist

  • Perfecte mix van elementen: ✓.
  • Prachtig eind waarbij alles op zijn plek valt: ✓.
  • Zwembaden volgehuild: ✓ .

Hij is de liefde van haar leven, en met jou getrouwd.

Zo nu en dan heeft een boek een omschrijving, die ik niet helemaal raak vind. Na het lezen van de cover en de omschrijving van Duet met jou kreeg ik het idee dat Ally en Charlotte dikke vriendinnen waren, totdat Charlotte er met Ally’s vriend David vandoor ging. Met als gevolg een grote ruzie, en een Ally die voor eeuwig smacht naar die ene liefde van haar leven. Duet met jou is losjes gebaseerd op deze tragische beschrijving, maar erg accuraat is het niet. Gelukkig maar, want het échte verhaal is juist veel raker en realistischer. Ally en Charlotte zijn allebei gelukkig getrouwd. Ally heeft met haar fijne, lieve, zorgzame man Joe een zoontje en Charlotte en David leiden het leven van een succesvol glamourkoppel. Tot die ene dag, Joe en David belanden allebei in het ziekenhuis. De twee vrouwen ontmoeten elkaar weer op het meest verschrikkelijke moment dat je kunt bedenken: met hun mannen vechtend voor hun leven.

Een tranendal, maar dan bij mij.

Boeken die me raken blijven lang bij me. Nou, dit boek ga ik me dan zeker jaren herinneren. Nog voor we goed en wel aan het verhaal begonnen waren stroomde de tranen al over mijn wangen. Dani Atkins schrijft emotioneel, realistisch en vooral heel raak. Het moment waarop Joe in het ziekenhuis beland gaf me kippenvel op mijn armen. De twijfel en de overtuiging waarmee Joe zijn keuzes maakte raakte me zo hard. Ik kan me dat moment helemaal voorstellen, dat moment waarbij allemaal factoren meewegen. Waardoor je eigen veiligheid dan ineens niet meer het belangrijkst is, met alle gevolgen van dien. Vanaf het moment dat beide mannen in het ziekenhuis liggen, leren we vooral hun vrouwen kennen, en hun verleden. Meer over de liefde tussen David en Ally, hoe Charlotte in hun leven kwam en hoe alles veranderde. Dit stuk kabbelt wat meer, maar ik vind het fijn om te lezen. Er hoeft niet altijd veel te gebeuren en met de dreiging van de twee zieke mannen en de spanning tussen Ally en Charlotte vind ik het een fijne, rustige tegenhanger. Het hele verhaal bouwt op naar de climax, eentje die -eerlijk gezegd- vrij voorspelbaar is. Erg vind ik dat niet, want het is prachtig. Waar de emoties en keuzes super realistisch voelen, is dat bij de wendingen niet altijd zo. Het mooie aan het verhaal is dat je voor ieder karakter op verschillende tempo sympathie opbouwt. Met gevolg dat ik ieder personage ontzettend realistisch vind: fijne mensen, met echte, imperfecte karakters. Mensen die iets heftigs meemaken, en kiezen om daar op een mooie manier mee om te gaan.

Duet met jou is wat mij betreft helemaal raak. Een emotioneel verhaal, dat echt gaat leven door de manier waarop Dani Atkins haar karakters schept: levenecht. 


Duet met jou – Dani Atkins – Uitgeverij De Fontein – 19,99 – Gekregen voor de Ohmybookathon leesclub

Comments