Drie vrienden, een huis (en een klusjesman)

Kan je geloven dat Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) het eerste boek is dat ik van Astrid Harrewijn lees? De grote bloggershype rondom haar eerdere boeken is volkomen aan mij voorbij gegaan. Maar toen het persbericht van dit boek voorbij kwam maakte mijn hart een sprongetje. Die titel. Die cover. En dan de omschrijving van het verhaal. Kunst, drastische veranderingen en ingewikkelde familiebanden. Nog voor ik in het verhaal begon was ik al gek op dit boek. Gevaarlijk, want dan kan het ook ineens heel erg tegenvallen. Ik kan je vertellen, daar is geen sprake van. Genieten, dit verhaal!

Net als Noor
Ik leef de afgelopen tijd in een omgeving waar ik me chronisch oud voel. Mijn vriendinnen op mijn school zijn gemiddeld 20, mijn boekenvriendinnetjes net wat ouder en alleen mijn “oude” vriendengroepjes heeft mijn leeftijd. Maar de vrienden van mijn leeftijd leven ondertussen een compleet ander leven. Veel 25+ers houden zich bezig met trouwen en kinderen krijgen. Terwijl ik net weer terug naar de universiteit ben gegaan. Wat een verademing was daarom dit boek. Noor is dertiger, maar toch heel anders dan aan haar leeftijdsgenoten. Ze is net een nieuwe baan gestart en van Maastricht naar Amsterdam verhuist om te werken in het Van Gogh-museum. In Amsterdam is het niet zo makkelijk om aan woonruimte te komen, dus ze woont daar met haar zus en een vriend van vroeger is een ouderwets huis. (Dat natuurlijk opgeknapt moet worden, door de klusjesman tussen haakjes.) Ik was het bijna vergeten, maar wat is het toch fijn om gewoon te genieten van je leeftijd. Klinkt een beetje gek misschien, maar ik vond het zo heerlijk om over iemand te lezen die ouder is als ik. En dan ook nog eens een heel leuk iemand. Want Noor is een heerlijke hoofdpersoon. Een vrouw met een passie (voor kunst). Een vrouw met een goed stel hersenen én een analytische geest. En dat alles toch verwerkt in een luchtig, grappig en een tikje spannend boek. Precies wat ik nodig had.

Een ander wereldje
Blij met de hoofdpersoon: check. Een ander belangrijk punt in een boek is de omgeving, de wereld waarin het verhaal zich afspeelt. In het geval van Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) is dat de kunstwereld. Noor werkt bij het Van Gogh museum, haar zus Kiki werkt voor Jeff Koons en Joost voor het Rijksmuseum. Drie vrienden met dezelfde passie, die uit overtuiging besluiten niet met elkaar te praten over hun werk. Wat een heerlijke wereld om je al lezer in onder te dompelen. Deels natuurlijk omdat er niet zo heel veel boeken bestaan waarin de hoofdpersonen bij musea werken, maar ook omdat het me mateloos interesseert. Ik heb het Bonnefantenmuseum meteen op mijn to do lijstje gezet. Want niets is zo inspirerend als mensen die ergens enthousiast over zijn. Voor haar werk is Noor bezig met iets groots: een nieuwe tentoonstelling die hopelijk een groot succes wordt. Maar zo makkelijk wordt het natuurlijk niet. Noor ontdekt met behulp van wat bevriende kunstliefhebbers een groot schandaal. Een schandaal dat ook nog eens over lijken lijkt te gaan. Haar nieuwe baan gaat niet van een leien dakje.

Eerlijk over het leven
Maar niet alleen in haar baan loopt Noor tegen de nodige strubbelingen aan. De man met wie ze al haar hele leven DSC_5751samen is, is misschien toch niet helemaal de ware. En hoewel Noor en Kiki weer een fijn contact met elkaar hebben, gaat dat niet op voor de band met hun ouders. Wat een verschrikkelijke moeizame en pijnlijke relatie hebben zij met hun twee dochters, maar wat heeft Astrid Harrewijn dat herkenbaar en realistisch neergeschreven. Want dat is één van de sterkste punten aan dit verhaal: het is zo echt. Zo ontzettend eerlijk over het leven. Het gaat Noor allemaal niet makkelijk af. Ze heeft veel om te verwerken en te bevechten, zowel privé als zakelijk. Soms stort ze even in, meestal gaat ze keihard door. Ze heeft haar omgeving hard nodig, maar kan het ook allemaal heel goed zelf. Een herkenbare hoofdpersoon, een inspirerende omgeving en een heel eerlijk verhaal over het echte leven. Een boek dat grappig is, een tikje spannend maar bovenal heerlijk weg leest. En dan die prachtige cover. Die heerlijke titel. Mag ik vaker een boek als deze?

Mijn eerste kennismaking met de boeken van Astrid Harrewijn is zeer geslaagd. Een herkenbaar verhaal in een originele setting. Ze schrijfstijl is grappig en luchtig. Een boek om van te genieten. 

Ben jij bekend met de eerdere boeken van Astrid Harrewijn? 


Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) – Astrid Harrewijn – Uitgeverij Boekerij – 15,- – recensie-exemplaar

Comments