Disruptor – Arwen Elys Dayton | Leerervaring

Van Thyrze kreeg ik vlak voor mijn vakantie Disruptor. Zo blij was ik daar mee, want ik vind deze serie van Arwen Elys Dayton echt één van te meest ondergewaardeerde boeken die ik ken. Dat onbegrip begon al heel lang geleden, toen ik een keer aanwezig was bij de YA-leesclub in Donner. De ene na de andere deelnemer kraakte het eerste deel, Seeker, heftig af. Ze vonden de hoofdpersoon Quin heel vervelend, ze vonden het verhaal te geheimzinnig en nog een heleboel andere kritiekpuntjes. Ook op de high tea van Liesbet werd het boek totaal afgekeurd. En dat deed een beetje pijn aan mijn hart, want ik vind deze serie écht goed.

Waarom ik denk dat deze serie zo onderschat wordt.

Wat ik zo machtig aan de Seeker-serie vind is de wijze waarop het in elkaar steekt: in het eerste boek wordt er een verhaal geschetst dat best eens intressant kan worden. Vechten en intriges, liefde en verraad. In het tweede boek komt daar een heleboel mysterie bij. Allemaal geheimzinnige verhaallijnen, die ik dolgraag wil ontcijferen. Het derde boek heeft alles wat een goed slotstuk nodig heeft: de mysteries woren op bevredigende wijze opgelost. De karakters zijn allemaal om van te houden, op hun eigen unieke wijzes. Het verhaal zit ingenieus in elkaar. En toch heeft deze serie iets wat lezers niet kan boeien. Ik denk dat dat komt omdat de échte magie en uniekheid van dit verhaal nog niet in boek één naar voren komt. De Seeker-serie is echt zo’n verhaal dat per boek een beetje beter wordt, omdat er telkens een laag overheen gesmeert wordt. Een laag die het verhaal telkens wat sterker maakt.

Eindelijk de ontknoping

In de afgelopen twee boeken hebben we Quin, Shinobu, John én de jonge vrees goed leren kennen. Eerst allemaal vertwijfelde, zoekende jonge mensen (sort of, dan.). Maar in het laatste boek stevenen ze stuk voor stuk af op een weloverwogen ontknoping. De Jonge Vrees vind eindelijk de reden waarom ze een vrees is geworden, Quin en Shinobu ontdekken de ingewikkelde geschiedenis van de Zoekers en John vindt zijn levenspad. Alle karakter zijn eigen, en komen sterker dan ooit uit de verf. Maar het sterkste aan Disruptor vind ik de wijze waarop het in elkaar steekt. In elk boek is er een gedeelte van het plot belicht, en het totaalplaatje zit ontzettend goed in elkaar. Het is duidelijk dat Arwen Elys Dayton haar verhaallijnen goed heeft uitgedacht, wat resulteert in een heerlijk slotstuk.

Disruptor is een fascinerend eind voor een intelligent in elkaar geschreven trilogie. Het zit vol krachtige elementen, maar ik ben vooral blij dat alle mysteries een bevredigend eind gekregen hebben. Heb je Seeker gelezen en vond je het mwoa? Geef Traveller eens een kans, want de serie zit echt top in elkaar!


Disruptor – Arwen Elys Dayton – Best of YA – 19,99 – Gekregen van Thyrze

Comments