Storm, het paard van een dollar #3 – De Vuurproef

Soms heb je zo’n boek waarvan je met alle wil van de wereld nog niet kan bedenken waarom je er meteen in begint te lezen als je het in handen krijgt. Storm, of ook wel het derde paardenboek, is zo’n boek. Een boek over een meisje met een paard, een half-criminele vader met een gouden hart, hordes verleidingen en een toptrainster die zo maar aanwaaien. Een verhaal vol van clichés, maar blijkbaar ook iets wat ontzettend verslavend is. Laat ik je meer vertellen over dit kekke oranje boekje.

‘De vuurproef’ is het derde deel in de trilogie ‘Storm’ van Lauren St John, een serie paardenboeken voor meiden vanaf 11 jaar. Spannend en goed geschreven, en vanwege de universele thema’s als liefde, vriendschap, familie en doorzettingsvermogen óók leuk voor niet-paardenliefhebbers. De vuurproef Paardrijsuperster Casey Blue heeft het allemaal: roem, haar kampioenspaard Storm en een vriendje dat zielsveel van haar houdt. Maar dan dendert Kyle haar leven binnen. Hij is niet alleen de meest gevraagde trainer van het land, maar ook de knapste. Dat gaat natuurlijk voor problemen zorgen… Maar wie is Kyle eigenlijk, en waarom is er zo weinig bekend over zijn verleden? Op het belangrijkste evenement van het jaar wordt duidelijk dat niet alleen de overwinning, maar zelfs Caseys leven op het spel staat.

Het paard van een dollar en de grote wedstrijd

In boek één en twee hebben we Casey Blue leren kennen, een jong meisje dat opgroeit in een armoedige omgeving zonder moeder. Haar hele leven droomt ze al van één ding: een beroemde ruiter worden. In het eerste boek koopt ze voor één dollar een verwilderd paard dat naar de slacht wordt gebracht. Van dit paard maakt ze samen met een excentrieke paardentrainster een kampioen. In ieder boek gaat er iets mis én er is nog een sluimerend probleem dat ik hier niet ga verklappen. In dit slotdeel van de Storm-trilogie laat Casey Blue een heel andere kant van zichzelf zien. Een wat minder sympathieke kant kan ik wel zeggen, maar dat is ook wel heel erg in lijn met haar leeftijd en haar pas verworven faam. In De Vuurproef werkt Casey met Storm toe naar de wedstrijd der wedstrijden: Burghley. Ik ben niet zo thuis in de wereld van de paardensport, maar na het lezen van het tweede paardenboek dacht ik eigenlijk dat Badminton de wedstrijd der wedstrijden was. Gelukkig maakt mijn gebrek aan paardenwedstrijdkennis helemaal niet uit voor dit verhaal. Want dit boek speelt heel erg in op die grote ambitie van jonge meisjes: een beroemd paardenmeisje worden. Voor ik droomde van eenhoorns had ik stiekem ook wel paardrij-ambities. Anticlimax: het moment dat ik een manege inliep kreeg ik een intense allergische reactie. Einde droom. Gelukkig heb ik dit gekleurde paardenboeken-serietje nog, een tikje nostalgie dus.

DSC_6039

Een knappe nieuwe trainer

Angelica en Casey zijn het niet altijd met elkaar eens, maar in dit boek barst de bom. Eigenlijk kon ik me best een tikkie inbeelden in Casey, want ik zou ook helemaal kriebelig worden van zo’n autoritair commentaar. Angelica had gelijkt natuurlijk, maar van autoritaire toestanden word ik ook altijd heel opstandig (Hoi mam!). In paardenboek twee is Storm geblesseerd geraakt, dus in De Vuurproef moet Casey gaan trainen met een ander paard, zodat het dollarpaardje een beetje kan bijkomen. Lady Roxanne is een compleet ander paard dan Casey gewend is, dus dat zorgt voor wat uitdagingen. Uitdagingen die Casey graag aangaat, zeker met een beetje hulp van die knappe, succesvolle trainer Kyle. Zelf vond ik het tikkie ongeloofwaardig dat Kyle zo jong als zo beroemd is, maar naar ongeloofwaardigheden moet je in een boek als dit niet kijken. Een toppaard voor een dollar is natuurlijk ook geen alledaags verhaal. Duidelijk is meteen dat er iets gigantisch aan de hand met deze jonge knul, maar wat dat dan precies is blijft lang een mysterie. De verhaallijn van De Vuurproef is bepaald niet origineel, maar toch heeft het één wending die me wist te verbazen. En dan heb je toch ineens zitten genieten van een boekje vol clichés en ongeloofwaardigheden, het kan allemaal. Zo zie je maar weer dat het ook heel erg kan uitmaken op welk moment je een boek leest. Stressvolle periode + vol hoofd + oranje paardenboekje = match made in heaven. Wat het ook is met dit boek, het werkte. Zeker een aanrader voor paardenmeisjes en mislukte paardenmeisje met een verlangen naar een makkelijk boek.

De vuurproef is het slotdeel uit de Storm-trilogie en op de één of andere manier was dat boek helemaal wat ik nodig had. Casey Blue heeft een droom die ze gaat verwezenlijken met haar paard Storm. Grote passies, hard werken en gelukjes (en tegenvallers) komen op hun pad, maar dit is zo’n boek waarin je je niet te veel zorgen moet maken. Goed komt het heus. En dat is soms helemaal prima. 

* En psssttt… Het nieuwe paardenboek van Lauren St John komt er aan. Glory, het nieuwste boek,  wordt ook vertaalt door Gottmer. We kunnen dus gewoon doorgaan met het lezen van paardenboekjes. Yay!


Storm, het paard van een dollar #3 De Vuurproef – Lauren St John – Gottmer – 15,95 – recensie-exemplaar*

 

Comments
  • Madelon

    Mocht je die paardenambities ooit nog eens willen volgen: er is een paardenras waar je niet allergisch van wordt, de Curly 😛 Een beetje zoals een naaktkat is voor mensen die allergisch zijn voor katten, alleen is de Curly echt een schattig paardje en een naaktkat is lelijk.
    Overigens is Glory volgens mij geen serie, maar een stand alone ;). Maar even goed kunnen jullie lekker blijven doorlezen, want Glory is ook een mooi boek O:)
    Madelon onlangs geplaatst…Mijn Wereld: Snotkop eerste klasMy Profile

  • Lilian

    YES, nog meer paardenboeken! Ik moet het tweede deel ook nog steeds lezen.