Captain America

Toen ik met kerst twaalf cadeautjes voor To ging kopen (what was I thinking? Alsof december nog niet duur genoeg is), was één daarvan dit stripje van Captain America. Zoet als ik ben, noem ik hem altijd mijn eigen Captain America en deze blauw geklede held is ook zijn favoriet. Ik vind dit boekje dus wel een gepast cadeau. Toby iets minder. Hij begon er op een zondagmiddag in. Ik krulde me lekker tegen hem aan, fluffy pak aan, theetje binnen hand bereik. Klaar voor een uurtje lekker lezen.

Na zo’n twee minuten gooide Toby het boekje gefrustreerd weg. “Ik heb hem al uit!” gromde hij. “Ik snap er niks van!”. En hij stond op om boven te gaan gamen. Tot zover mijn romantische beeld van samen lezen.

Niet veel later besloot ik het verhaal zelf ook maar eens te lezen. Is het echt zo onbegrijpelijk?

Captain America in een ander avontuur
Ik weet niet wat Toby verwachtte, maar één van zijn commentaren op het verhaal was dat het helemaal niet op de films lijkt. Dat leek mij juist een positief punt, maar hij dacht daar blijkbaar anders over. Ik heb nooit eerder Marvel-strips gelezen, dus ik ben er ook bepaald niet in thuis. Waar dit verhaal past in Cap’s tijdlijn weet ik niet, maar ik vond  er helemaal niets onbegrijpelijks aan. De wezens zijn voor allemaal nieuw, dus ik heb vaak echt even goed naar de plaatjes lopen turen. Maar daar is een strip voor toch? Ik heb zo’n idee dat mijn vriend lief dat niet heeft gedaan. En dat terwijl ik de tekeningen juist zo boeiend vind. Ik ben bepaald geen stripkenner, ik las vroeger alleen de Donald Duck, Suske en Wiske en Asterix en Obelix, maar Captain America is best wel gruwelijk. Er zitten best wat enge, bloederige en misvormde tekeningen in, wat het verhaal echt spannend maakt. Maar daarnaast vind ik Captain America zelf ontzettend herkenbaar. Hij is nog steeds een doorzetter, een stoere man met een gouden hart en hij gelooft nog steeds in het goede in mensen. Een ander verhaal dus, maar een herkenbare hoofdpersoon.

DSC_5626

Cliffhanger!
Kijk, ik heb geen ervaring met strips. Alles wat ik hier opmerk is een naieve, onschuldige blik van een startend Marvel lezer. Ik ken de films, en het karakter van Steve Rogers vind ik daar mooi bij matchen. Het verhaal vind ik aantrekkelijk en spannend en.. Holy-me-noly.. Wat een toffe cliffhanger! De tekeningen zijn super tof, maar dus ook af en toe een beetje gruwelijk. Waardoor ik me geen doetje voel tijdens het lezen. Ik wil weten hoe het verder gaat. Niet alleen met Steve, maar ook met kleine Ian. Die laatste heeft nog niet echt een karakter in deze strip, maar hij spreekt zeer tot de verbeelding gezien zijn achtergrond. En Hilda? Wat moet er toch met Hilda. Ik zit met zoveel vragen. Gelukkig is deel twee al uit, want ik kan niet wachten. Deze Marvel comics zijn tof mensen. Ben je fan van Marvel? Probeer eens zo’n strip. Wie weet verrast het jou net zo als het mij verraste.

Hoe zit het nou precies?
Ik heb natuurlijk even wat research gedaan. Want Nederlandse Marvel comics en dan ook nog “nummer 001” die pas in augustus van 2015 is uitgekomen? Al jaren zijn er geen Nederlands vertaalde Marvels meer verschenen, maar met het succes van de films, dacht de uitgever van Suske en Wiske dat dit wel eens het juiste moment kon zijn om daar weer aan te beginnen.
Eind vorig jaar zijn er 8 bekende series vertaalt (Captain America, Thor, Spiderman, Wolverine, X-men, Avengers, Guardians of the Galaxy en Iron Man). En zoals je op de foto’s ziet: niet als een lullig stripje, maar in een mooie luxe uitgave. De verhalen zijn die van de Marvel now uitgaves, die gestart zijn in 2012. Het zijn dus oudere verhalen, maar voor een starter als ik is dat geen probleem. Ik vind het leuk. Ik wil er meer. Ik ben een beetje fan.

Is dit ook wat voor jou? 


Captain America 001 – Rick Remender – WPG uitgevers – 72 pagina’s – 6,99

Comments
 • Annabel

  Jazeker al zou ik eerder voor Thor of Guardians of the galaxy gaan.
  Annabel onlangs geplaatst…Help ik wil lezen!My Profile

 • veerlez

  Ik hou hier van! <3 Ik heb zelf allerlei Batman strips, maar wil binnenkort ook de Marvel gaan lezen <3
  veerlez onlangs geplaatst…Februari doelenMy Profile

  • Ellis
   veerlez

   Oehlalaa! Allemaal kenners!

 • Nessa Luna

  Ik ben vorig jaar begonnen met het lezen van Marvel comics. Maar er zijn er zoveel dat ik denk dat ik ze nooit allemaal gelezen kan hebben! Ik lees het liefste over de Maximoffs (Scarlet Witch & Quicksilver); en de Avengers in het algemeen. Heb ook een paar van deze Nederlandse comics, maar ik denk dat ik ‘t in het Engels toch het fijnst vind.. :3
  Nessa Luna onlangs geplaatst…Review: Stars AboveMy Profile

 • Lieke

  Zelf ben ik ook zeker van plan om ooit, op een dag alle Marvel comics te lezen (daag leven). Ik wil heel graag die van Guardians of the Galaxy hebben <3 Maar ik vind ze wel heel duur, dan koop ik liever een boek waar ik een paar uur over doe dan zo'n strip die ik binnen 5 minuten uit heb :'D
  Lieke onlangs geplaatst…Het Boek van Tess – Miriam BruijstensMy Profile

  • Ellis
   Lieke

   Daar heb je een punt. Het is een prijzige hobby, als je al die 8 varianten wil gaan volgen xd Maar ze zijn wel mooi uitgegeven vind ik. Dat is weer een pre.

 • Iron Man - Cinderellis

  […] Over Captain America, het eerste deel dat in het Nederlands is verschenen afgelopen jaar, was ik heel enthousiast. Ik kon me niet inhouden om nog een aantal van deze marvels aan te schaffen. Hoewel jullie reacties vooral hypte over Guardians of the Galaxy, trok Iron Man mijn aandacht. Iron man, die in de films zo’n uitgesproken karakter heeft. Die enorme womanizer, met vooral een immens brein. Het leek me wel wat, om kennis te maken met een getekende Tony Stark. […]