Boekenpraat: 54 minuten gaat over een ijzingwekkende gebeurtenis

Een boek door een Nederlands auteur, over een Amerikaanse high school shooting. Zo leerde ik 54 minuten kennen, nog voor het vertaalt was naar het Nederlands. Marieke Nijkamp heeft als Nederlandse een bestseller in Amerika geschreven en inmiddels is het ook in Nederlands te koop. Vorige week kreeg ik een mailtje van HarperCollins, of ik het leuk vond de blogtour met een vlog over het boek af te sluiten? Zonder twijfel zei ik ja en vandaag zie je mijn mening op film!

10 :00 De directeur van Opportunity High School beëindigt haar toespraak en verwelkomt alle leerlingen voor het nieuwe semester. 10 :02 De leerlingen staan op om naar hun klassen te gaan. 10 :03 De auladeuren gaan niet open. 10 :05 Iemand begint te schieten. Uiterst minutieus volgt 54 Minuten vier jongeren tijdens een schietpartij op een middelbare school. Verteld vanuit verschillende perspectieven kom je achter de motieven van de schutter en word je als het ware de terreurdaad ingezogen.

Heel dichtbij

54 minuten gaat over een schietpartij door een (oud-)leerling op een middelbare school. Opportunity high school is zo’n school met een heleboel typische leerlingen. De stoere jongen die de grenzen opzoekt, maar precies weet tot hoe ver hij kan gaan. Het introverte balletmeisje en de hardloopchick met ballen, de latina en het zieke broertje (niet van elkaar overigens). Dit zijn ook meteen de hoofdpersonen uit 54 minuten, want de schietpartij beleef je vanuit Autum, Sylv, Claire en Tomás. Alle vier zijn ze niet de meeste eigen en unieke personen waar ik ooit over gelezen heb en ik kan dan ook geen van vieren aanwijzen die ik echt het meest boeiend vind. Want dit verhaal gaat eigenlijk veel minder om de personages dan je zou denken. Het belangrijkste aspect is het ‘er bij zijn’. Als lezer ervaar je dit verhaal alsof je ineengedoken onder een tafel zit, met angstzweet om je heen. Snikken, en angstige kreetjes van je mede-leerlingen. De spanning voelbaar in de lucht. Het collectieve zuchten als Tyler voorbij is gelopen en je niet heeft gezien. Dát is wat 54 minuten bijzonder maakt. De angst, de spanning en de bladzijdes die als automatisch om lijken te slaan. Meeslepend, zonder dat je té kritisch moet willen nadenken over wat er beschreven staat.

54 minuten is een ijzingwekkend boek dat je laat voelen hoe het is om bij een schietpartij op een school te zijn. Zeer geschikt voor de lezer die niet perse graag boeken leest, maar ook ik las het verhaal in één dag uit. Meeslepend!


54 minuten – Marieke Nijkamp – Harper Collins – 17,95 – recensie-exemplaar voor blogtour

Comments
  • Isabelle

    Ik ben erg benieuwd naar dit boek, leuke video weer! Ik heb een tijdje geleden een ander boek over een school shooting gelezen, the hate list. Ook een erg ingrijpend boek, daar ging het voor mijn gevoel juist wel meer om de karakter ontwikkeling. Erg mooi om te lezen!

  • Daan

    Dat klinkt best intrigerend!
    Daan onlangs geplaatst…Post Scriptum | Allemaal BoefjesMy Profile